صنعت کشاورزی یکی از مهمترین صنایع حال حاضر در دنیا است و بر اقتصاد جهان تاثیر بهسزایی دارد. با رشد قابلتوجه جمعیت، تغییرات آبوهوایی و کمیاب شدن منابع طبیعی، نقش این صنعت روزبهروز پررنگتر میشود. بدیهی است که یکی از راهکارهای مناسب برای پاسخگویی به تغییرات محیطی و دیده شدن در میان سایر فعالین این حوزه، استفاده از ابزارهای دیجیتالی و تکنولوژی در کشاورزی است.
در طول سالیان گذشته بسیاری از صنایع، مانند هتلداری، فیلمسازی و حملونقل، به سمت دیجیتالی شدن رفته و تغییر کردهاند. اما صنعت کشاورزی، بر اساس تحلیلها و گزارشات شرکت مککینزی (McKinsey & Company)، به عنوان کمترین صنعت دیجیتالیشده در جهان توصیف میشود و تنها از پیشرفتهای فناورانهای که موجب تحول صنایع دیگر بوده، استفاده کرده است. با این حال، برخی از شرکتها، هزینههای کلانی را جهت دیجیتالی شدن و ساخت فناوریهای جدید سرمایهگذاری کردهاند که در این مقاله نگاهی به تعدادی از فناوریهای دیجیتالی مورد استفاده در صنعت غذا و کشاورزی میاندازیم.
نقش رباتیک در صنعت کشاورزی
با پیشرفتهای روزافزون تکنولوژی و دیجیتالی شدن زندگی روزمره همه ما، نسل جدید کشاورزان نیز خواهان تحول دیجیتال در این صنعت هستند و تمایلی به چیدن میوه، رسیدگی به حیوانات و انجام کارهای طاقتفرسای مرتبط با کشاورزی، به صورت سنتی ندارند. از اینرو با ورود تکنولوژی در کشاورزی، رباتها در انجام بخشی از کارها، مانند دوشیدن شیر حیوانات، برداشت و فرآوری محصولات و… به کمک کشاورزان آمدهاند.
در حال حاضر ارزش بازار جهانی رباتهای کشاورزی بیش از ۵ میلیون دلار است و پیشبینی میشود که این مقدار تا پنج سال دیگر دو برابر خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
آشنایی با کاربرد ربات ها و نقش های مختلف آن در شهرهای هوشمند آینده
اهمیت اینترنت اشیا (IoT) و مدیریت هوشمند ناوگان در کشاورزی
توانایی مدیریت منابع آبی در کشاورزی، کنترل مسائل بهداشتی و آفات، ارزیابی محیط داخلی مزارع، اندازهگیری میزان رطوبت خاک و… از امکاناتی است که به واسطه تکنولوژی اینترنت اشیا (IoT)، در تسهیل امور صنعت کشاورزی و زنجیره غذایی نقش پررنگی داشته است.
همچنین اینترنت اشیا علاوهبر تاثیر مثبت بر روی تولید محصولات باکیفیت، بهکمک سامانه مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل (FMS)، سلامت مواد غذایی تولید شده را در مراحل مختلف، از انبار کردن گرفته تا تحویل به مصرفکننده نیز تأمینمیکند. این سیستم با استفاده از ماژولهای مختلف، اطلاعاتی مانند زمان حمل، دمای انبار، دمای محفظه بار، موقعیت خودروی حمل بار و… را در اختیار تولیدکنندگان میگذارد.
بیشتر بخوانید:
با نقش فناوری اینترنت اشیا (IoT) در کشاورزی هوشمند آشنا شوید
کاربرد مدیریت هوشمند ناوگان ایرانسل در صنعت توزیع مواد غذایی، بهداشتی و دارویی
جایگاه هوش مصنوعی (AI) در صنایع کشاورزی
بسیاری از مشاغل مرتبط با صنایع غذایی و کشاورزی متکی بر انجام کار عملی هستند. این نوع از مشاغل، سبب ایجاد چالشهایی همچون انواع خطاهای انسانی، سوءتفاهمات و سوگیریهای شناختی میشوند. به همین جهت تکنولوژی هوش مصنوعی در کشاورزی با دسترسی سریع به دادههایی دقیقتر، از وقوع چنین خطاهایی جلوگیری میکند. ممکن است که فکر کنید اینترنت اشیا یا Artificial Intelligence ناقوس مرگی برای مشاغلی چون کارشناسان، مشاوران و متخصصان کشاورزی باشد؛ اما باید بدانید که این تکنولوژی تنها سبب تغییر عملکرد این افراد میشود و پس از این تفسیر و تحلیل دادهها برعهده آنها خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
نقش فناوری پرینترهای سهبعدی در کشاورزی
توانایی پرینترهای سهبعدی برای تعمیر ماشینآلات، ساخت تجهیزات کشاورزی و پروتز حیوانات، دلیل آشکاری برای استفاده از آنها در مزارع سراسر جهان است؛ به این صورت که در مواقع بحران، مانند دوران شیوع ویروس کرونا، که زنجیره تامین غذا مختل است یا در مناطقی از جهان، مانند آفریقا که با چالشهای زیادی در فرایند توزیع غذا مواجه هستند، چاپ سهبعدی باعث ایجاد کارایی و صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
جایگاه فناوری پهپادها در صنعت کشاورزی
از مزایای استفاده از پهپادها در صنعت کشاورزی میتوان به سمپاشی و محلولپاشی، کاشت دانه، نظارت بر آبیاری، رصد و بررسی مزارع وسیع و مناطقی که از زمین قابل مشاهده نیستند، اشاره کرد. این ابزار سبب دستیابی به اطلاعات ارزشمندی در مورد چگونگی حفاظت از آفات، کاربرد کودها و آفتکشها، زمان مناسب آبیاری و برداشت و آنالیز کیفیت خاک میشود.
کاربرد تکنولوژی واقعیت گسترده در کشاورزی
به دلیل محدودیت دید انسان به نور مرئی، واقعیت گسترده یا Extended reality به ما این اجازه را میدهد که طیف وسیعتری از اتفاقات پیرامون خود را ببینیم و در حقیقت فناوری XR یک اصطلاح فراگیر برای توصیف فناوریهای همه جانبهای است که دنیای فیزیکی و مجازی را در هم ادغام میکنند.
این تکنولوژی میتواند در مدیریت محصولات کشاورزی، نظارت حیوانات و تولید مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد و سبب بهبود عملکردهای بهداشتی و ایمنی موادغذایی شود. به این صورت که واقعیت گسترده میتواند کل فرایند رشد گیاهان یا آناتومی بدن حیوانات را در یک محیط مجازی تصویر کند و با این شبیهسازی بهترین روش و زمان سمپاشی، نحوه نگهداری از حیوانات و گیاهان و… را تعیین کند.
نقش تکنولوژی بلاکچین در کشاورزی
تکنولوژی بلاکچین یکی از هیجانانگیزترین فناوریها است، اما با این وجود بسیاری از قابلیتهای آن بهخوبی درک نشده است. کشاورزی، یکی از صنایعی است که پتانسیل آن را دارد تا بهوسیله بلاکچین مورد تحولی عظیم قرار گیرد. صنایعی که در جلب اعتماد مصرفکنندگان خود شکست خوردهاند، میتوانند با استفاده از این فناوری شفافیت ایجاد کرده و از آن بهعنوان فرصتی برای بازیابی جایگاه خود استفاده کنند.
بهعنوان مثال فروشگاه زنجیرهای والمارت (Walmart) فناوری بلاکچین را ابزاری برای رسیدگی به نگرانیهای مصرفکنندگان درمورد منشأ و ایمنی مواد غذایی میدانند؛ چراکه با استفاده از این سیستم میتوان به اطلاعاتی نظیر جزئیات مزرعه منشأ، جزئیات حملونقل، دادههای کارخانه، تاریخ انقضا، دمای ذخیرهسازی و… دسترسی داشت.
بیشتر بخوانید:
بلاک چین و تاثیر آن بر کسب و کارها
اهمیت سرویسهای ابری در صنعت کشاورزی
استفاده از سرویسهای ابری، بهدلیل تکیه بر اینترنت، کارایی و انعطافپذیری بالاتری نسبت به سرورهای معمولی دارند و راهکاری مفید برای کنترل وضعیت آبوهوایی و مدیریت محصولات و تجهیزات هستند. اما بهرهمندی از آنها نیازمند اتصال به اینترنت 5G است و برای بسیاری از مزارع که به اینترنت دسترسی ندارند، چالشی جدی به حساب میآید.
ازاینرو برای جلوگیری از تشدید شکاف بین روستاها و شهرها و بهرهمندی از امکانات گفتهشده نیاز است تا دولتها زیرساختهای لازم برای اتصال مزارع به اینترنت و سرویسهای ابری را فراهم نمایند.
بیشتر بخوانید:
دستگاه بیسیم (PoC) و نقش آن در صنعت کشاورزی
کار کردن در مزرعه نیز مانند یک کارخانه تولیدی با موانع زیادی همچون تجهیزات مضر و پر سروصدا، حیوانات غیرقابلپیشبینی، کار در مناطق مختلف جغرافیایی با شرایط سخت آبوهوایی همراه است. به همین دلیل لازم است که کشاورزان برای اعلام شرایط سخت و بحرانی با یکدیگر در ارتباط باشند و استفاده از تکنولوژی PoC (Push to talk over Cellular) یا سیستم بیسیم، راهکاری مناسب برای این مواقع است؛ چراکه این دستگاه، تنها با فشار یک دکمه، امکان برقراری تماس را در مناطقی که امکان ارتباط از طریق تلفن همراه وجود ندارد، فراهم میکند و زمان تلفشده را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید:
۷ دلیل برای استفاده از واکه، نسل جدید بی سیم در کسب و کارها
با واکه سیستم بی سیم ایرانسل، ارتباطی امن و پرسرعت را تجربه کنید!
کلام آخر
تصور همه ما از زندگی در یک مزرعه یا روستا، مجموعهای از کارهای طاقتفرسا مانند نگهداری از حیوانات مختلف، رسیدگی و آبیاری گیاهان، نداشتن دسترسی به امکانات زندگی شهری و… است. اما تحول دیجیتال و ورود ابزارهای فناوری به صنایع کشاورزی علاوهبر تسهیل این شرایط، این امکان را نیز فراهم میکنند تا کشاورزان و سایر افراد مشغول در این حوزه به امکانات و مواد غذایی تولید شده شهری دسترسی داشته باشند و محدود به استفاده از محصولات مزارع خود نباشند.
راهکارهای سازمانی ایرانسل، با ارائه امکاناتی نظیر واکه سیستم بیسیم ایرانسل، زیرساخت ابری، سیستم مدیریت هوشمند ناوگان و… به تحقق تحول دیجیتال در کسبوکارهای صنایع مختلف از جمله کشاورزی کمک کردهاند. همان طور که در این مقاله اشاره کردیم، استفاده از ابزارهای فناوری منجر به بهبود بهرهوری کشاورزان، افزایش کیفیت محصولات و سرعت بخشیدن به فرآیندهای تولید تا توزیع میشود.
شمارهگیری کد دستوری ستاره سه مربع (#3*)، راهی نوین برای آشنایی با انواع راهکارهای سازمانی ایرانسل است که با ارسال عدد راهکار موردنظر، اطلاعات تکمیلی آن، از طریق پیامک برای شما ارسال میشود. همچنین برای ارسال سوالات و پیشنهادات خود نیز میتوانید از طریق ایمیلEB@mtnirancell.ir با کارشناسان و مشاوران ما در ارتباط باشید.
منبع:
نظرات و پیشنهادات