اگر در خانه یا دفتر کار خود از شبکه اینترنت بیسیم استفاده میکنید، احتمالا با اصطلاحات «مودم» و «روتر» برخورد کردهاید. بسیاری از افراد این دو کلمه را بهجای هم بهکار میبرند، اما این دو دستگاه یکسان نیستند. مودم وظیفه دارد که اینترنت را از سرویسدهندههای اینترنت (ISPها) به خانه یا دفتر وارد کند، در حالی که روتر این اتصال اینترنت را به دستگاههای مختلف در محل توزیع میکند تا آنها بتوانند از طریق وایفای یا کابلهای اترنت به اینترنت متصل شوند.
در این مقاله، به تفاوت بین مودم و روتر میپردازیم، نقش هر کدام در ارائه خدمات Wi-Fi را توضیح میدهیم و نشان میدهیم که چگونه این دو دستگاه با هم کار میکنند تا بهترین پوشش و عملکرد را فراهم کنند. با درک این اصول شبکهای، میتوانید از مودم خود بهره بیشتری برده و بهترین تنظیمات را برای شبکه خود انجام دهید.
سازوکار مودمهای اینترنت خانگی چگونه است؟
برای داشتن اتصال اینترنت در خانه، شما به یک مودم اینترنت خانگی نیاز دارید. معمولا سرویسدهنده اینترنت (ISP) یک مودم در اختیارتان قرار میدهد. مودم، دستگاهی است که وظیفه برقراری ارتباط بین شبکه داخلی شما (مثل کامپیوتر و گوشی) و شبکه گسترده اینترنت را بر عهده دارد. اینترنت میتواند از طریق کابل، Wi-Fi ثابت، ماهواره یا فیبر نوری تامین شود. گفتنی است که اگر از اینترنت DSL استفاده میکنید، مودم به جای کابل به تلفن وصل میشود.
مودم خانگی همچنین یک کابل دارد که به روتر متصل میشود و یک کابل برق که به پریز برق وصل میشود. برای داشتن یک اتصال پایدارتر، میتوانید از کابل اترنت استفاده کنید تا ارتباط سیمی میان مودم و روتر برقرار کنید. مودم خانگی شما را به دنیای بیرون وصل کرده و دادهها را ترجمه و کدگذاری میکند تا اطلاعات را به اینترنت ارسال و دریافت کند. اگر مودم به درستی کار نکند، برق نداشته باشد یا بهطور امن به خط سرویس ورودی وصل نباشد، قادر به دسترسی به اینترنت نخواهید بود و نمیتوانید به وبگردی، تماشای فیلم و سایر فعالیتهای آنلاین بپردازید.
به طور خلاصه، مودم مانند یک پل بین شبکه سرویسدهنده اینترنت و شبکه سازمانی یا خانگی شما عمل میکند. این دستگاه سیگنال دریافتی از سرویسدهنده شما را به فرمی تبدیل میکند که دستگاههای شما بتوانند آن را درک و استفاده کنند. بدون مودمی که بهدرستی کار کند، حتی اگر روتر داشته باشید، قادر به اتصال به اینترنت نخواهید بود.
بیشتر بخوانید:
روتر برای چه کاری استفاده میشود؟
روتر شاید ظاهری مشابه مودم داشته باشد، اما کاربرد متفاوتی دارد. روتر بیسیم، اینترنت را از مودم دریافت کرده و با ایجاد یک شبکه محلی (LAN)، اینترنت را بین دستگاههای گوناگون موجود مانند موبایل، لپتاپ یا تلویزیون و… توزیع میکند. روتر این امکان را به وجود میآورد که تمامی این دستگاهها (حتی دستگاههای بیسیم)، بتوانند از اینترنت استفاده کنند. بدون روتر شما امکان استفاده از اینترنت بیسیم را نخواهید داشت.
روتر، اینترنت را از مودم گرفته و آن را به دو صورت به دستگاههای شما میرساند: یکی از طریق کابل (پورتهای اترنت) و دیگری از طریق امواج رادیویی (Wi-Fi). اگر همه دستگاههایتان قابلیت اتصال به Wi-Fi را داشته باشند، میتوانید از طریق این اتصال به اینترنت دسترسی پیدا کنید و نیازی به استفاده از کابل نخواهد بود.
بسیاری از روترها دارای آنتنهای خارجی هستند که به پخش سیگنال بیسیم کمک میکنند. اطمینان حاصل کنید که این آنتنها محکم وصل شدهاند، به سمت بالا قرار دارند و مانعی در مسیر آنها وجود ندارد تا بهترین پوشش و عملکرد Wi-Fi را فراهم کنند. برخی روترهای پیشرفته دارای آنتنهای داخلی هستند که قابل دیدن نیستند، اما همان کار را انجام میدهند.
به یاد داشته باشید که روتر فقط میتواند اتصال اینترنتی را که دارید بین دستگاههای متصل تقسیم کند و نمیتواند پهنای باند یا سرعت کلی اینترنت شما را افزایش دهد. اگر تعداد زیادی دستگاه بهطور همزمان مورد استفاده قرار گیرند، اتصال به هر کدام ممکن است کند شود، بهویژه اگر همه در حال انجام کارهایی با پهنای باند بالا مانند پخش ویدئو یا دانلود فایلهای پرحجم باشند.
در این مقطع، دسترسی به ابزارهای مدیریتی روتر میتواند بسیار مفید باشد. بسیاری از روترها به شما امکان میدهند که اولویت دسترسی به اینترنت را برای دستگاههای مختلف تنظیم کنید و پهنای باند بیشتری را به فعالیتهای مهم اختصاص دهید. دیگر قابلیتهای کاربردی روتر شامل موارد زیر است:
- کنترل والدین برای محدود کردن دسترسی برخی دستگاهها یا کاربران
- گزارشهای کارکرد و عملکرد برای نظارت بر شبکه
- گزینههای زمانبندی برای روشن یا خاموش کردن خودکار Wi-Fi در زمانهای خاص
- تنظیمات امنیتی پیشرفته مانند فایروالها (Firewall) و دسترسی به شبکه مهمان
- ویژگیهای خاص برای بازی مانند کاهش پینگ (ping) و اولویتبندی ترافیک
- سازگاری با VPN برای اتصال امن به شبکههای remote
- تنظیمات مدیریت کیفیت خدمات (QoS) برای مدیریت جریان ترافیک
با ورود به پنل کنترل یا اپلیکیشن روتر خود، میتوانید این تنظیمات را شخصیسازی کنید تا شبکه خانگی یا سازمانی شما بهتر کار کند و امنیت بیشتری داشته باشد. برخی روترها حتی امکان کنترل صوتی از طریق دستیارهای مجازی مانند Amazon Alexa یا Google Assistant را برای راحتی بیشتر فراهم کردهاند.
بیشتر بخوانید:
شبکه های هوشمند 5G، شتاب دهنده تحول دیجیتال در صنایع مختلف
آیا داشتن هر دو، یعنی مودم اینترنت و روتر نیاز است؟
از آنجا که هدف اصلی مودم اینترنت سازمانی، فراهم کردن نقطه اولیه دسترسی به اینترنت است، میتوانید آن را بهطور مستقیم به یک دستگاه سیمی مانند کامپیوتر رومیزی متصل کنید، بهویژه اگر تنها دستگاه متصل به اینترنت شما همان باشد. این تنظیم ساده است، اما محدودیتهایی دارد؛ مانند اتصال به یک دستگاه، عدم دسترسی بیسیم و نبود ویژگیهای امنیتی داخلی.
با این حال، اکثر خانوادهها دستگاههای متعددی دارند که با اینترنت کار میکنند و بنابراین به یک روتر جداگانه نیز احتیاج دارند تا یک شبکه محلی ایجاد کرده و قابلیت Wi-Fi را فراهم کند. استفاده از روتر شخصی به جای دستگاه ترکیبی یا اجاره از ISP، مزایایی مانند موارد زیر دارد:
- کنترل بیشتر بر تنظیمات و امنیت شبکه
- امکان اتصال انواع دستگاههای سیمی و بیسیم
- عملکرد بهتر با فناوریهای جدیدتر مانند WiFi 6
- انعطاف در انتخاب و ارتقای تجهیزات در صورت نیاز
- امکان صرفهجویی در هزینه نسبت به اجاره ماهانه
بعضی از شرکتهای ارائهدهنده اینترنت، دستگاهی به نام گیتوی (Gateway) ارائه میدهند که ترکیبی از مودم و روتر است. این دستگاه همه امکانات را بهصورت یکجا در اختیار شما قرار میدهد؛ در واقع هم سیگنال اینترنت را دریافت میکند (مانند مودم) و هم آن را بین دستگاههای مختلف تقسیم میکند (مانند روتر). پس فقط کافی است این دستگاه را به برق بزنید و چند تنظیم ساده انجام دهید. این روش، هم فضای کمتری اشغال میکند و هم استفاده از آن سادهتر است.
اما این دستگاههای ترکیبی، نقطه ضعفهایی هم دارند که عبارتاند از:
- محدودیت در انتخاب تجهیزات (چون فقط میتوانید از مدل گیتوی ارائهشده توسط ISP استفاده کنید.)
- عدم امکان ارتقای مجزای اجزا با پیشرفت فناوری
- کنترل کمتر روی تنظیمات و ویژگیهای مختص روتر
- احتمال تاخیر بیشتر و سرعتهای کمتر، بهویژه در اتصالات بیسیم
- خرابی کل شبکه در صورت بروز مشکل در گیتوی
انتخاب مودم اینترنت سازمانی یا خانگی و روتر جداگانه میتواند به ایجاد یک شبکه خانگی قابل اعتمادتر، امنتر و انعطافپذیرتر منجر شود. همچنین، این امکان را فراهم میکند که از ویژگیهای پیشرفتهتری استفاده کرده و با حذف هزینههای اجاره ماهانه، در هزینه صرفهجویی کنید. هنگام تصمیمگیری درباره گیتوی یا تجهیزات جداگانه، نیازهای خاص، بودجه و سطح آشنایی فنی خود را در نظر بگیرید. اگر دستگاههای همهکاره (All-in-one) برایتان مناسب نیستند، از ISP خود در مورد مودمهای سازگار و هرگونه محدودیت برای استفاده از تجهیزات شخصی سوال کنید.
بیشتر بخوانید:
با مزایای فوق العاده سرویس اینترنت سازمانی ایرانسل در شرکت بیمه حافظ، آشنا شوید!
راهکار اینترنت سازمانی نسل ۴ و ۴.۵ ثابت (TD-LTE) برای کسب و کارها
کلام آخر
در پایان، انتخاب درست میان مودم و روتر و تصمیمگیری برای خرید یا اجاره آنها، میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت و عملکرد اینترنت خانگی یا اداری شما داشته باشد. با شناخت نقش هر دستگاه و آگاهی از گزینههای موجود، میتوانید یک شبکه خانگی یا سازمانی پایدار، امن و پرسرعت ایجاد کنید که نیازهای شما و دیگر کاربران را به بهترین شکل ممکن برآورده کند.
اگر به دنبال راهکارهای حرفهای و مناسب برای شبکههای سازمانی هستید، ایرانسل با ارائه مودمهای راهکارهای سازمانی، انتخابی مطمئن برای کسبوکارها و شرکتها فراهم کرده است. این مودمها با پشتیبانی از فناوریهای روز و قابلیت مدیریت آسان، مناسب سازمانها و دفاتر اداری هستند که به اینترنت پرسرعت و پایدار نیاز دارند. مودمهای راهکارهای سازمانی ایرانسل به گونهای طراحی شدهاند که نهتنها اتصال اینترنتی سریع و امنی را فراهم میکنند، بلکه امکان مدیریت پهنای باند و تنظیمات امنیتی را برای مدیران شبکه و سازمانها فراهم میسازند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مودم اینترنت و خدمات اینترنت سازمانی ایرانسل، میتوانید به سایت ایرانسل مراجعه کرده و از بخش فروشگاه سازمانی ایرانسل، راهکار مناسب خود را انتخاب کنید. همچنین با کد دستوری ستاره سه مربع (#۳*) هم اطلاعات کامل هر یک از مودمها را از طریق پیامک دریافت خواهید کرد.
منبع:
نظرات و پیشنهادات