با نگاهی کلی به صنایع معدن و فلزات در کشورهای مختلف، میتوان سرمایهگذاری آنها بر فناوریهای دیجیتال در سراسر زنجیرهی ارزش، از عملیات و تدارکات گرفته تا فروش و بازاریابی را مشاهده کرد. با این حال صنعت معدن تقریبا ۳۰ تا ۴۰ درصد کمتر از سایر صنایع، مانند خودروسازی یا تولید مواد شیمیایی به بلوغ دیجیتالی رسیده است و به عبارتی مفهوم فناوری در صنعت معدن کمرنگتر از سایر صنایع است.
تحقق بهرهمندی از فناوری در صنعت معدن کاری ساده نیست و نیازمند ممارست و بررسیهای دقیق است تا بهترین راهکارهای دیجیتالی جهت این امر شناسایی شوند. در این مقاله بهسراغ معرفی ۱۰ مورد از کاربردهای استفاده از فناوری در صنعت معدن رفتهایم.
تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا علاوهبر آشنایی با این ۱۰ مورد، با برخی راهکارهای دیجیتالی بومیسازیشده در صنعت معدن هم آشنا شوید.
موانع و مزایای تحول دیجیتال و ورود فناوری در صنعت معدن
ازآنجاییکه عقب ماندن صنعت معدن و فلزات از دنیای دیجیتال یک کمبود بزرگ به حساب میآید، با تسریع فرآیند تحول دیجیتال در صنعت معدن میتوان به دستاوردهایی مانند افزایش ظرفیت تولید، سادهسازی فرآیندها، کاهش هزینهها، بهبود بازیابی و بازده فلزات و کاهش پیچیدگی زنجیره تامین دست پیدا کرد.
ازطرفی بهدلیل سروکار داشتن کارکنان معدن با کارهای فیزیکی و آشنایی کمتر آنها با راهکارهای دیجیتالی و فناوری، ممکن است که بسیاری از کسبوکارهای فعال در این صنعت با چالشهایی در تحقق این موضوع روبهرو شوند. اما آمار منتشرشده، از یکی از نظرسنجیهای DAI، از افزایش میزان استفاده از فناوری در صنعت معدن نشان میدهد که شرکتهای فعال در معادن تلاش میکنند تا بر این چالشها غلبه کنند. چراکه بهرهمندی از فناوری در صنعت معدن موجب افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی تولید معادن و افزایش ۵۰ درصدی بهرهوری از تهیه و تامین میشود و همچنین میزان آلایندهها و دورریز آنها را ۱۵ تا ۳۰ درصد کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید:
کاهش آلودگی زیست محیطی معادن با سامانه مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل(FMS)
۱۰ مورد از متداولترین کاربردهای فناوری در صنعت معدن
با توجه به اهمیت بالا و ضرورت گذر از معدنکاری سنتی به دیجیتال و وجود معادن مختلف در کشور، نادیده گرفتن معدنکاری دیجیتال و استفاده از فناوری در صنعت معدن در سالهای آینده، موجب کاهش توان رقابت در بازارهای جهانی خواهد شد.
با فرض فراهم شدن زیرساختهای لازم برای معدنکاری دیجیتال و تحقق استفاده از تکنولوژی در این صنعت، قصد داریم تا در ادامه کاربردهای متداول دیجیتالی شدن صنعت معدن را بررسی کنیم.
۱.مدیریت داده و اطلاعات
ابزارهای مدیریت داده و اطلاعات امکان مشاهده و بهینهسازی در لحظه و آنلاین چندین سایت معدنی را بهطور همزمان فراهم میکنند. همچنین به صنایع معدنی کمک میکنند تا مبتنیبر استراتژی و سناریوهای موجود برنامهریزی کنند و درنهایت با تمرکز بر اهداف زیستمحیطی به تولید و ارائه بپردازند.
۲. مدیریت داراییها و نظارت لحظهای معادن
با استفاده از مدیریت داراییها، کسبوکارهای فعال در صنعت معدن میتوانند تا میلیونها دلار در هزینههای خود صرفهجویی کنند. چراکه این راهکار باعث حذف تعمیر و نگهداریهای غیرضروری، پیشبینی خطاها و خرابیها قبل از بروز مشکلات اساسی و ارائه توصیههایی برای استراتژیهای مدیریت دارایی میشود.
۳.کنترل فرآیند و تجزیهوتحلیل پیشرفته
از دیگر مزایای فناوری در صنعت معدن میتوان به کنترل فرآیند و تجزیهوتحلیل پیشرفته اشاره کرد که با کاهش مواد مصرفی، موجب افزایش ۱ تا ۲ درصدی بازیابی مواد معدنی میشود. همچنین با ابزارهای دیجیتالی میتوان تنظیمات خودکار هوشمند را جایگزین فرآیندهای سنتی و دستی کرد که زمینه بهینهسازی تولیدات را فراهم میکند.
۴.یکپارچهسازی فرآیندها و کنترل قدرت
یکپارچهسازی فرآیندها و کنترل قدرت از اقداماتی است که میتواند فرآیند عیبیابی را ساده کرده، ایمنی را افزایش داده و تا ۲۰ درصد از هزینههای آموزش و تربیت نیروها بکاهد. همچنین با این سیستم، اپراتورها محدودیتهای کمتری داشته و این فرصت را دارند تا بهطور متمرکز بر مناطق وسیعتری نظارت کنند و با عیبیابی از راه دور به امور خود سرعت ببخشند.
۵.تعمیر و نگهداری دستگاههای آسیاب با ابزارهای پیشبینیکننده
استفاده از فناوری پیشبینیکننده خسارات و نقصهای ممکن برای دستگاههای آسیاب، از هدررفت زمان در مواقع توقف و خرابی دستگاهها، تا ۱۰۰ ساعت در سال، جلوگیری میکند، به مدیران عملیات امکان پیشبینی شرایط بحرانی را میدهد، از آسیب به تجهیزات گرانقیمت دیگر جلوگیری میکند و بهطور کلی از هزینههای اضافی میکاهد.
۶.نظارت از راه دور ناوگان تسمه نقاله
نظارت از راه دور ناوگان تسمه نقاله، یکی دیگر از کاربردهای فناوری در صنعت معدن است که نیاز به نیروی کار انسانی در مناطق پرخطر را کاهش میدهد و به فعالین در معادن کمک میکند تا مشکلات پیشآمده و ناهماهنگیها را بهصورت آنلاین تشخیص دهند. این فناوری همچنین از سقوط مواد، اتلاف انرژی، سایش بیشازحد تسمه، پارگی یا آتشسوزی آنها هم جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید:
نقش تکنولوژی PoC در صنعت حفاری و معدن طلای کشور قزاقستان
۷.نظارت بر جریان مواد و بهینهسازی انبارها
نظارت آنلاین جریان مواد معدنی موجب افزایش بهرهوری انبارها بین ۵ تا ۱۰ درصد میشود و مواد انقباضی را بسیار سریعتر و مطمئنتر منتقل میکند.
۸.نظارت از راه دور بالابر
نظارت از راه دور بالابر به بهینهسازی ظرفیت تولید کمک میکند و مدیران عملیات را قادر میسازد تا در مورد مسائل مربوط به عملکرد مطلع شوند و درصورت بروز مشکل، به سرعت بالابر را به حداکثر ظرفیت بازگردانند.
۹.سیستم تهویه هوشمند
سیستم تهویه هوشمند یا تهویه براساس تقاضا، یکی از فناوریهای کاربردی در صنعت معدن است که ایمنی را تا حد خوبی بهبود میبخشد، تا ۵۰ درصد در سال انرژی را ذخیره میکند، شرایط کاری سالمی را بهطور شبانهروزی در معادن ایجاد میکند و با کمک تکنولوژی هوش مصنوعی، موجب صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
۱۰.برنامهریزی و اجرای خودکار تولید
زمانبندی خودکار تولید در فعالیتهای معدنی، بهرهوری را ۵ تا ۱۰ درصد افزایش میدهد و برنامهریزان معدن را قادر میسازد تا با استفاده از نرمافزارهای موجود نسبت به رفع اختلالات اقدام کنند. گفتنی است که این فناوری در صنعت معدن موجب به حداقل رساندن تاخیرها و زمانهای بیکاری کارکنان میشود و بهطور خودکار کارهای مرتبط به هم را برنامهریزی میکند.
نقش راهکارهای سازمانی ایرانسل در تحول دیجیتال صنعت معدن
با حرکت کسبوکارهای صنعت معدن در مسیر تحول دیجیتال و هوشمندسازی فرآیندهای آنها، نیاز به ارائهدهندهای قابل اطمینان برای تامین زیرساخت لازم امری ضروری است. راهکارهای سازمانی ایرانسل یکی از مجموعههای پیشرو در مسیر دیجیتالیسازی صنایع است که با محصولات و خدمات خود، به هموارتر شدن این مسیر کمک میکند.
ازجمله راهکارهای مناسب برای تحول دیجیتال صنعت معدن میتوان استفاده از بیسیمهای دیجیتال در محیط معادن، مدیریت هوشمند ناوگان ویژه ترابری سنگین و راهکار کنترل مصرف سوخت در خودروهای سنگین را نام برد که شرکتهای معدنی مختلفی مانند باما، آهن آجین و منطقه ویژه خلیج فارس تجربه استفاده از آنها را دارند و شما میتوانید در ادامه با تجربه موفق آنها آشنا شوید.
بیشتر بخوانید:
کلام آخر
در آخر باید گفت که تحول دیجیتال و استفاده از فناوری و ابزارهای نوین به صنعت معدن منتهی نمیشود و در حال حاضر شاهد دیجیتالی شدن صنایع و کسبوکارهای مختلف در حوزههای گردشگری، مالی، مراکز بهداشت و درمان، صنعت هتلداری و… هم هستیم. همچنین محصولات و خدمات راهکارهای سازمانی ایرانسل که در این مطلب به گوشهای از آنها اشاره کردیم در این کسبوکارها کارایی دارند و موجب افزایش بهرهوری و بهبود عملکرد کلی آنها میشوند.
اگر به آشنایی بیشتر با هریک از راهکارها علاقهمند هستید، با خطوط ایرانسلی خود کد کوتاه دستوری ستاره سه مربع (#۳*) را شمارهگیری کنید و اطلاعات راهکار انتخابی را از طریق پیامک دریافت کنید یا از طریق ایمیل EB@mtnirancell.ir با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
منبع:
https://miningdigital.com/top10/top-10-digital-use-cases-in-mining
نظرات و پیشنهادات