دورکاری پدیده جدیدی نیست و بسیاری از کسب و کارها در بسیاری از کشورها، از این روش برای پیشبرد کارها استفاده میکنند.
این روزها، شیوع ویروس کرونا یا همان کوید ۱۹، بسیاری از کسب و کارها را به چالش دعوت کرده و مسبب تغییراتی اساسی در مدلهای سنتی از جمله حضور فیزیکی در محل کار شده است.
دورکاری، روندی است که راه خودش را در کسب و کارها پیدا کرده و با از میان رفتن ویروس کرونا، همچنان به مسیر خود ادامه میدهد و در آیندهای نزدیک به یکی از مدلهای مرسوم تبدیل میشود. در این میان، پیشرفت فناوری اینترنت اشیا یا IoT نیز نقش پررنگی را در توسعه مدل دورکاری ایفا میکند و به کارمندان این امکان را میدهد تا بدون نیاز به حضور فیزیکی و با انعطاف و تطبیق بالا، روند کارها را پیش ببرند.
در ادامه با نگاهی دقیقتر به تاثیر پیشرفت اینترنت اشیا بر مقوله دورکاری میپردازیم.
کارکرد IoT در تولید
یکی از کارکردهای اساسی اینترنت اشیا در بخش تولید است. به کمک اپلیکیشنهای IoT، متخصصان حوزههای فنی میتوانند بدون نیاز به حضور فیزیکی کارمندان در محیطهای کار، عملکرد و خروجی موردنظرشان را از فرآیندها دریافت کنند و روی روند فعالیتها، نظارت داشته باشند.
در واقع سنسورهای IoT متصل به فضای ابری یا همان Cloud، این امکان را فراهم میکند تا از راه دور و در کوتاهترین زمان، بتوان به گزارشی موثق از وضعیت، مصرف و حتی دمای دستگاهها و تجهیزات دست پیدا کرد و در صورت مشاهده نواقص در کمترین زمان، تصمیمات لازم را اتخاذ کرد.

نظارت از راه دور و مانیتورینگ دادهها، از دیگر تاثیرات مثبت ورود IoT به روند دورکاری است. نظارت بر دادههای بهروزرسانی شده، به تیمها این امکان را میدهد تا برای نگهداری از تجهیزات، به صورت خودکار و اتومات برنامهریزی کنند و از راه دور و در موقعیتهای مکانی متفاوت بسته به مشکلات پیش آمده، فرآیند تصمیمگیری و واکنش مشخصی داشته باشند.
امکان عیبیابی به موقع تجهیزات، برای متخصصان حوزههای فنی شرایطی را فراهم میکند تا بدون نیاز به حضور در محل، بتوانند به رفع مشکلات بپردازند و در وقت و هزینه صرفهجویی داشته باشند.
Microsoft Azure یکی از سرویسهای موجود در بحث اینترنت اشیا است که راهکارهایی در حوزه نظارت از راه دور ارائه میدهد و باعث تغییراتی اساسی در توانایی و عملکرد کسب و کارهای تولیدی شده است.
امکان جمعآوری دادههای ضروری از راه دور و به صورت همزمان از دستگاههای مختلف، ارائه این اطلاعات بر روی داشبرد و پاسخ به موقع به هشدارها، از مزیتهای این سرویس است.
کارکرد IoT در حوزه درمان از راه دور
بسیاری از کارشناسان و متخصصان، گسترش بیمرز فناوری اینترنت اشیا را در حوزه درمان پیشبینی کردهاند و این دو حوزه را پدیدهای جدانشدنی متصور شدهاند.
در حوزه بهداشت و درمان، سرویسهای تامینکننده اینترنت اشیا، به کادر درمان این امکان را میدهد تا از راه دور بر وضعیت بیماران چه در بیمارستان و چه در خانه، نظارت کنند، براساس اطلاعات دریافتی و وضعیت بیمار، تشخیص درست داشته باشند و توصیههای موردنظر را در اختیار بیماران خود قرار بدهند.

پیشرفت این تکنولوژی با ظهور ویروس کرونا، سرعت بیشتری پیدا کرده است. به کمک اتصال به فضاهای ابری و وجود زیرساختهای cloud to cloud، متخصصان حوزه سلامتی میتوانند در لحظه به اطلاعات بیماران دست پیدا کنند.
در این میان، دانشگاه هنگکنک توانسته است تا با طراحی پلتفرمی، امکان نظارت و کنترل از راه دور بر بیماران مبتلا به کوید ۱۹ را در تمامی بیمارستانهای آمریکای شمالی فراهم کند.
کارکرد IoT در حوزه آموزش نیروی کار، از راه دور

در گذشته، بحث آموزش بهطور کلی به صورت حضوری امکانپذیر بود اما با پیشرفت اینترنت اشیا، بسیاری از جنبههای زندگی، دستخوش تغییر شده است.
فناوری IoT به کسب و کارها کمک میکند تا از راه دور و از طریق ابزارهای گوناگون، محتوای آموزشی خود را ارائه دهند و روی مهارت افراد تمرکز داشته باشند.
یکی از این ابزارها، Scanmarker است که به کاربران اجازه میدهد تا بتوانند متون قابل ویرایش را از کتابها، مقالهها و دیگر اسناد، روی تبلت یا کامپیوتر خود اسکن و به ۴۰ زبان ترجمه کنند.
یکی دیگر از نمونههای موفق و موجود در بازار، پلتفرم SweetRush است. این پلتفرم، به واسطه تولید محتوای صوتی، تصویری و همچنین بازیهای رقابتی، راهکارهایی در حوزه آموزش و هدایت نیروی انسانی ارائه میدهد. ایجاد یک مرکز تماس شبیهسازی شده برای یک شرکت فعال در حوزههای مالی و آموزش نیروی انسانی و تمرین مهارتها بدون نیاز به حضور افراد، از تجربههای موفق این پلتفرم بوده است.
کارکرد IoT در مدیریت از راه دور داراییها
فناوری IoT به کمک سازمانها آمده تا بتوانند با در دست داشتن اطلاعات دقیق از زنجیره تامین، بر داراییهای خود، در لحظه نظارت داشته باشند و جزئیات تمامی امور را بررسی کنند. در واقع اینترنت اشیا این امکان را فراهم میکند تا ردیابی، نظارت و مدیریت تمامی سیستمها و در برخی موارد گلوگاههای زنجیره تامین، از راه دور و بدون نیاز به حضور در محل صورت بگیرد.
کارکرد IoT در تامین از راه دور امنیت

از دیگر تاثیرات تکنولوژی اینترنت اشیا میتوان به تامین و افزایش امنیت اشاره کرد. تجهیزات کاربردی در زمینه IoT همانند سنسورها و دوربینها، به تیمهای امنیتی این امکان را میدهد تا از راه دور نسبت به شناسایی افراد اقدام کنند، امنیت تاسیسات را زیر نظر داشته باشند، از حضور و دسترسی افراد به بخشهای مختلف سازمان، اطلاع کسب کنند و در لحظه و در صورت نیاز به اقدامات فوری، اطلاعات را در اختیار متخصصان حوزه امنیت قرار بدهند.
در واقع، به کمک اینترنت اشیا میتوان آسیبهای احتمالی را شناسایی کرد و نیاز به حضور فیزیکی نیروهای امنیتی را به حداقل رساند.
در نگاه اول اینطور به نظر میرسد که کوید ۱۹، بسیاری از سازمانها و کسب و کارها را به تغییر در ساختار و گرایش به سمت دورکاری وادار کرده است اما با نگاهی عمیقتر میتوان به این موضوع پی برد که کسب و کارها میتوانند با در نظر گرفتن ظرفیتهای خود و همچنین ظرفیتهای موجود در فناوری اینترنت اشیا، از این فرصت برای همگام شدن با تغییرات جهانی استفاده کنند.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا تاثیر اینترنت اشیا بر فرآیند دورکاری را از جنبههای متفاوتی بررسی کنیم و با اشاره به نمونههای کاربردی تکنولوژی IoT، ذهنیت روشنی از تغییرات وابسته به این فناوری ایجاد کنیم.
کاربردهای IoT تنها به حوزههای اشاره شده محدود نمیشود و بدون شک با گذشت زمان و پیشرفت این تکنولوژی، جنبههای بیشتری از زندگی، دستخوش تغییر میشود. همانطور که پیشتر در مقالههای قبل نیز اشاره کردهایم، IoT به چالشهای حوزههای دیگری از جمله مدیریت خدمات شهری، مدیریت بحران، مدیریت منابع و دیگر حوزهها پاسخ میدهد.
در این میان واحد راهکارهای سازمانی ایرانسل، با ایجاد شبکه NB-IoT خدماتی را در حوزه اینترنت اشیا ارائه میدهد که مزایایی چون: کاهش مصرف انرژی، امکان اتصال همزمان هزاران دستگاه و همچنین امکان ارسال و تبادل دادههای کوچک، اهمیت استفاده از این سرویس را روزبهروز پررنگتر میکند.
واحد راهکارهای سازمانی ایرانسل در نظر دارد تا با ایجاد زیرساختهای مناسب، امکان استفاده از اینترنت اشیاء را در حوزههای مختلف گسترش دهد؛ به همین منظور از شما دعوت میکند تا از طریق پر کردن فرم فراخوان یا ارسال ایمیل به EB@mtnirancell.ir پیشنهادها و راهکارهایتان را به اشتراک بگذارید.
منبع:
نظرات و پیشنهادات