روز جهانی غذا
بیست و چهارم مهر ماه، برابر با شانزدهم اکتبر، روز جهانی غذاست. در این روز، سازمانهای بینالمللی، برای مبارزه با فقر، گرسنگی و نابودی محیط زیست با هدف توسعه کشاورزی هوشمند تلاش میکنند. استفاده از تجربیات و فناوری کشورهای توسعه یافته و الگوبرداری از عادات غذایی آنها موجب رونق و پیشرفت صنعت مواد غذایی در کشورهای جهان سوم خواهد شد. روز جهانی غذا، روز همدردی با گرسنگانی است که از ابتداییترین حق زندگی، یعنی غذا محروم هستند.
از دیدگاه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو)، روز جهانی غذا فرصت مناسبی است که با کمک هم گرسنگی را ریشه کن کنیم و به “نسل بدون گرسنگی” تبدیل شویم. اما برای دستیابی به این هدف همه باید با یکدیگر همکاری کنند. “گرسنگی صفر” که به عنوان دومین آرمان توسعه پایدار سازمان ملل در سال 2016 تصویب شد هدف خود را اینگونه اعلام کرد که گرسنگی باید تا سال 2030 ریشهکن شود.
جنوب صحرای آفریقا
دسترسی هر فرد به غذای مقرون به صرفه و مغذی، امنیت غذا تعریف شده است. در کشورهای جنوب صحرای آفریقا نمونههای زیادی از عدم امنیت غذایی وجود دارد. بسیاری از زمینهای کشاورزی به دلیل سیلابهای شدید و خشکسالی از بین رفتهاند . از سال 1990 جمعیت کودکان گرسنه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا بر خلاف سایر نقاط جهان 33 درصد افزایش یافته است. بیشتر این کودکان از کمبود غذا رنج برده و خالی از انرژی کودکانه هستند.
ناامنی غذایی تنها مربوط به تولید، در دسترس بودن و مصرف موادغذایی نیست، بلکه به کیفیت پایین یا ارزش غذایی آنها نیز بستگی دارد. برای مثال، غذاهای اصلی مانند حبوبات، غلات و مغزها سرشار از ویتامین C هستند اما مقدار آهن، ویتامین A و روی موجود در آنها به شدت کم است. در آخرین مقاله منتشر شده در BMC Public Health اعلام شد با اینکه کودکان زیر 5 سال ساکن اوگاندا در مناطقی زندگی میکنند که مواد غذایی به راحتی در آنجا یافت میشود اما دچار فقر ویتامین هستند. محققان دریافتند که بیشتر مواد غذایی دریافتی کودکان این منطقه فاقد ارزش غذایی است که تنها باعث هدر رفتن مواد غذایی میشود.
ایالات متحده
ناامنی غذایی در ایالات متحده خانوادههای سرخپوست را بسیار آسیبپذیر کرده است زیرا این گروه از ساکنین آمریکا دسترسی به غذای سالم و مغذی ندارند. تاکنون هیچ مطالعه دقیقی بر روی سرخپوستان صورت نگرفته و نمیتوان به قطعیت در مورد عدم امنیت غذایی و نوع غذای دریافتی آنها نظر داد اما تحقیقات نشریه سلامت نشان از آن دارد که سطح پایین تحصیلات و عدم حضور در کلاسهای مشاوره تغذیه، سلامت غذایی این گروه را به شدت تهدید میکند. متاسفانه در محلههای کم در آمد والدین غذای ارزان و فاقد مواد مغذی برای خانواده تهیه میکنند و این یعنی معضل جدی در سلامت افراد جامعه. سالمندان و کودکان از آسیب پذیرترین قشرها در برابر بحران فقر در آمریکا هستند. متاسفانه نرخ فقر در کودکان و افراد بالای 65 سال به بالاترین حد خود در تاریخ آمریکا رسیده است.
بنا به گزارش سازمان تحقیقات غذایی آمریکا عدم وجود امنیت غذایی از بارزترین نشانههای فقر در آمریکا است. بیشتر خانوادهها در این کشور قادر به تهیه غذا نیستندو روزانه بیش از 46 میلیون آمریکایی از سوی دولت کمکهای غذایی دریافت میکنند. این رقم طی چهار سال گذشته 14 میلیون رشد داشته و این آمار همچنان رو به افزایش است.
پارادوکس ناامنی غذایی و چاقی
جالب است بدانید افراد چاق نیز در دسته ناامنی غذایی قرار میگیرند. مشکلات اقتصادی، فقر فرهنگی و زندگی مکانیکی باعث میشود افراد جامعه از مصرف مواد مغذی همچون میوه، سبزیجات، پروتئین و… غافل شوند و به جای آن به سمت مصرف قند و فست فود بروند. دسترسی به غذاهای مقرون به صرفه و مغذی، گام مهمی برای ساختن دنیایی سالم خواهد بود. همچنین میتوان با ارائه اپلیکیشنها و گجتهای هوشمند در سطح جهانی کیفیت غذا و تنوع غذایی افراد را از طریق ترویج عادات صحیح غذایی مدیریت کرد. یکی از این روشها استفاده از برنامههای کاربردی تحت وب یا گوشی موبایل است که بتوان به سهولت غذای مصرفی را در آن ثبت و بلافاصله از ارزش غذایی آن آگاه شد.
از برنامههای کابردی و معروف در حوزه سلامتی اپلیکیشنی با نام Lose It است. کاربران پس از عضویت در این برنامه میتوانند به صورت روزانه مقدار غذای مصرفی هر وعده را ثبت کنند، سپس این برنامه فعالیتهای فیزیکی کاربر را نسبت به حجم غذای وارد شده به بدن او سنجیده و به وی اعلام میکند که در معرض چاقی است یا خیر. از دیگر مزایای این برنامه اعلام ارزش واقعی هر یک از خوراکیها یا نوشیدنیهای مصرفی است و میتوان میزان کالری، کلسترول، نمک و غیره را به کمک این اپلیکیشن بدست آورد. همچنین اپلیکیشن Lose it دارای اسکنر بارکد برای غذاهای بستهبندی شده است تا کاربر تنها با اسکن بارکد، اطلاعات غذا یا خوراکی مصرفی خود را در اپلیکیشن ثبت کند. خوب است بدانید Lose it متناسب با وزن، قد و سن کاربر، میزان کالری موردنیاز را به او پیشنهاد میدهد.
روش دیگر برای کنترل سلامتی افراد جامعه توسعه کشاورزی شهری است که پیشتر به این موضوع به صورت کامل پرداختهایم. همچنین با کشاورزی هوشمند میتوان در راستای تولید محصولات ارگانیک و اصلاح الگوی تغذیه گامهای مهمی برداشت. ما در واحد کسبوکار سازمانی ایرانسل امیدواریم با ارائه راهکارها و زیرساخت لازم در حوزه کشاورزی هوشمند، نقش موثری در سلامتی افراد جامعه داشته باشیم.
منبع:
نظرات و پیشنهادات